חמישי, 11 מאי 2017 13:37

מידע מקצועי בתחום הקייטסרף – שאלות תשובות למתחילים !

חגית B.Oz עודכן לאחרונה בשישי, 16 יוני 2017 00:10 , נוצר בחמישי, 11 מאי 2017 13:37

חגית עוז, מנכ"לית ובעלים של חברת B.Oz הנה אלופת הארץ לשעבר ומקום שלישי בעולם לשנת 2003 בקייטסרפינג, מעניקה לכם באהבה רבה טיפים ומידע מקצועי אשר נכתב על ידה. תהנו!

הרעיון מאחורי הקייטסרף מאוד פשוט: הגולש עומד על הגלשן כאשר רגליו בתוך רצועות והוא משתמש בכוחו של מצנח מתנפח הגורם לו לעלות עם הגלשן מעל המים. כך יוצא שהגוף של הגולש מחבר בין המצנח לבין הגלשן, כאשר לגולש שליטה על שניהם בו זמנית.

ענף זה החל להתפתח רק לקראת שנות ה-2000, כאשר שני גולשים צרפתים בשם ברונו ודומיניק ביצעו ניסיונות במשך 7 שנים, עד שהצליחו לפתח מצנח בעל פרופיל מתנפח צף על המים. למותר לציין שבגין המצאה חשובה זו נרשם על שמם פטנט עולמי.

מאז ההמצאה בא לעולם ספורט אתגרי חדש שהוא שילוב של מצנח וגלשן, והוא דומה למספר סוגי ספורט אחרים, כגון: סקי מים, סקי שלג, עפיפונים, גלישת רוח וגלישת גלים. ספורט הקייטסרפינג התפתח במהרה והפך לספורט עממי בכל רחבי העולם, ובמהרה גילו אלפים רבים את ענף ספורט זה ואת ייחודו.

קייטסרפינג פירושו אם-כן: גלישה באמצעות מצנח. בפועל, מדובר בגלשן שאליו מחובר מצנח אשר פועל כמו עפיפון ומושך את הגלשן על פני המים. הציוד מורכב ממצנח בגודל מסוים בהתאם לתנאי הרוח והגלשן מותאם למשקל הגולש, רמתו ותנאי הרוח. המצנח מחובר לארבעה – חמישה חוטים באורך של כ- 30 מטר המתכנסים לארבעה חוטי היגוי. הגולש אוחז בידיו בר אשר מחובר לרתמה בגופו (טרפז). ע"י הרתמה הגולש יכול להתנגד לכוחו של העפיפון בעזרת משקל גופו, כאשר המצנח מהווה למעשה את הכוח המניע הגורם למשיכה תוך כדי תעופה.

לרגלי הגולש מחובר גלשן באמצעות רצועות שבעזרתן הוא "ננעל", מה שיוצר התנגדות לכוח המצנח, מאזן הכוחות בין הגלשן למצנח מאפשר גלישה מהירה ועלייה לגבהים מרשימים.

האם קשה ללמוד קייטסרף?

למעשה לימוד הקייטסרף הוא פשוט והזמן הנדרש ללימוד הוא נמוך באופן משמעותי מאשר הזמן הנדרש ללימוד גלישת רוח. זאת ועוד, צעדי ההתקדמות בגלישת קייטסרף לעומת גלישת רוח הנם גדולים ביותר.

היכן ניתן ללמוד קייטסרף בישראל?

ישראל התברכה בתנאים נהדרים לגלישת רוח. מזג אוויר חם כמעט לאורך כל ימות השנה, אגם הכינרת המספק רוח מדי יום ביומו במשך כל חודשי הקיץ וכן אילת – שם קיימת ברוב ימות השנה רוח אידיאלית לגלישה.
הלימוד מתבצע במספר מועדונים הפרוסים ברחבי הארץ לאורך החופים, כאשר בכל אזור ישנם החודשים בשנה בהם מתקיימים התנאים המתאימים לגלישה:
בחופי מישור החוף (תל אביב, חיפה, קיסריה, בת ים) – בחודשים אפריל-מאי ובחודשים ספטמבר-מרץ
בכנרת – בחודשי הקיץ – יוני-אוגוסט
באילת – בחודשים אוגוסט-דצמבר

האם ספורט הקייטסרפינג נחשב לספורט מסוכן?

נכון יהיה לומר כי בהיעדר למידה מספקת בנושא על-ידי מדריכים מקצועיים הרי שספורט הקייטסרפינג ייחשב לספורט מסוכן. כך למשל הנפת המצנח יכולה להיות מסוכנת ביותר ובמקרים מסוימים, ללא הדרכה מתאימה, אף עלולה להביא לפגיעה גופנית חמורה. אולם, כל עוד תהליך הלמידה וההדרכה מתבצע בצורה נכונה ומפוקחת, הרי שספורט הקייטסרף אינו נחשב למסוכן ביחס לענפי ספורט אתגרי אחרים.

מה צריך כדי להתחיל ללמוד קייטסרפינג?

על-מנת להצטרף לענף הקייטסרפינג ולהפוך לגולש, עליך ראשית לעשות קורס מסודר בבית-ספר המעניק ביטוח, ציוד מקצועי, מדריכים מקצועיים, סיוע ותמיכה בכל מהלך הדרך. כיום פרוסים בתי ספר לגלישת מצנח החל מהצפון ועד הדרום, כאשר כמובן עדיף כי מקום לימוד הגלישה יהיה בסמוך למקום מגוריך על-מנת שתוכל להגיע לים במהירות האפשרית עם הגעת הרוח המתאימה. שעות המינימום הנדרשות לביצוע קורס נעות סביב כ- 8 שעות, אולם מומלץ לבצע יותר מכך. הקורסים מחולקים למספר מפגשים, כאשר כל מפגש הוא בן שעתיים. את הקורס ניתן לעבור במתכונת אישית או זוגית. העדיפות הינה לשיעור "אחד על אחד", כך שהגולש מקבל יחס אישי והדרכה צמודה . יובהר כי סיום קורס אין משמעו כי התלמיד הפך באחת לגולש, אלא כי בידיו מצויים כעת הכלים הנכונים להתחיל ולהתאמן באופן עצמאי לפיתוח מיומנות הגלישה. כמובן בפיקוח המועדון וצוות ההדרכה. יודגש כי הצלחה בספורט הקייטסרפינג מותנית בשליטה במצנח, שכן ללא שליטה במצנח הדבר יכול להוות סכנה לגולש ולסביבתו.

מהו הציוד הבסיסי הנדרש כדי להתחיל ללמוד?

לאחר סיום הקורס בהצלחה ובמידה ו"נדלקת" על התחום, יהיה עליך לרכוש ציוד מתאים (במרבית המקומות לא ניתן להשכיר ציוד ובמקומות שניתן, הדבר אינו כדאי מבחינה כלכלית).
מחיר ממוצע של ציוד משומש במצב סביר נע בסביבות 3,500 – 5,000 ₪. מחיר ממוצע של ציוד חדש קומפלט נע בסביבות 6,500 ₪ – 10,000 ₪. הציוד כולל: גלשן, מצנח, טרפז. מומלץ מאוד ואף די מחייב לרכוש בנוסף : קסדה וחליפת מגן/ציפה.

האם ניתן לגלוש ברוחות חלשות?

כן. כבר במהירות רוח של כ- 10 "קשרים" ניתן לגלוש, אולם זאת רק באמצעות ציוד מתאים הנמכר בשוק (מדובר במצנח גדול מאוד של 16-20 מטר וגלשן גדול מאוד). אם יהיה ברצונך "לקפוץ" תוך כדי גלישה, תזקק למהירות רוח חזקה יותר מ-10 קשרים, ולכל הפחות 13 קשרים.

האם ניתן לגלוש ברוחות חזקות?

כן. ניתן לגלוש ברוחות חזקות מעל מהירות של 40 קשר, וזאת רק באמצעות ציוד מתאים הנמכר בשוק. יודגש, כי גלישה קייטסרף במהירות של כ- 30 קשר מסוכנת מאוד, ולפיכך עליך לוודא כי יש לך את כל המיומנויות הנדרשות והניסיון הנדרש על-מנת לגלוש ברוח כזאת.

האם ניתן לעשות ביטוח?

ניתן ואף מומלץ מאוד לבצע ביטוח צד ג’.

היכן רצוי להניף את המצנח?

מומלץ ורצוי מאוד להניף את המצנח בחופים פתוחים ושטוחים ולא במקומות עם רצועות חוף צרות או עם הפרעות, כגון: עצים, רכבים וכדומה.

האם צריך עזרה להנפת המצנח?

במרבית המקרים אין צורך בעזרה על-מנת להניף את המצנח או על-מנת להנחית אותו, אלא אם אתה בחוף עמוס אנשים, בחוף צר או בחוף המשולב עם סלעים וחפצים דוממים היכולים להוות סכנה לך ולסביבה.

האם ניתן להניף את המצנח מהמים?

כן. אתה יכול להניף את המצנח מהמים כאשר הוא נופל, אולם היכולת שלך לעלות את המצנח תלויה, בין היתר, בסוג המצנח בו אתה בוחר להשתמש.

מה זה חלון הרוח?

חלון הרוח זהו האזור שבו הנך יכול להעיף את המצנח, ותחום האזור אותו אתה יכול לראות בעיניך (85 מעלות לצד שמאל, 85 מעלות לצד ימין, 85 מעלות למעלה).

האם ניתן לגלוש באותו חוף עם גולשי רוח / גולשי גלים / אופנועי ים / סקי מים?

בעקרון כן, אבל מדובר בגלישה מסוכנת. על-כן, עדיף שתנסה לעלות במעלה הרוח בפינה שקטה כלל הניתן על-מנת שתסתכן פחות ותסכן פחות.

האם ישנם חופים בישראל אשר חל איסור מוחלט לגלוש בהם קייטסרף?

כיום חל איסור בעונת הרחצה לגלוש קייטסרף בתל אביב ובהרצליה. כאשר מסתיימת עונת הרחצה ניתן לגלוש קייטסרף בתל אביב ובהרצליה.

בהתאם למה נקבע גודל המצנח?

גודל המצנח נקבע בהתאם למספר מרכיבים בסיסיים וביניהם משקל גוף, רמת הגולש ותנאי הרוח.

מהו גודל המצנח המתאים ביחס לתנאי הרוח?

גודלם של המצנחים נע בין מספר 5 ל – 20. ככל שהרוח חזקה – גודל המצנח שנבחר יהיה קטן, וככל שהרוח חלשה – גודל המצנח שנבחר יהיה גדול.
הגדלים המקובלים בישראל הינם 9 – 14.

האם ספורט הקייט סרף מתאים לנשים?

בוודאי! לא רק שהספורט מתאים לנשים, אלא שעל-פי מחקרים מדעיים, הנשים טובות יותר מגברים במרכיב כושר הנקרא: קואורדינציה שהוא אחד המרכיבים החשובים והדרושים ביותר על מנת לעסוק בגלישת הקייטסרפינג. בפועל מספר הנשים הגולשות בעולם זהה כמעט למספר הגברים.

האם צריך להיות טיפוס אתלטי?

לא ממש. ברגע שאתה משתמש בטרפז, משקל הגוף שלך נושא את כוח המצנח ולא החוזק האישי שלך. כדי לבצע תרגילים ללא טרפז (רמה מתקדמת) עליך להיות חזק (עבודה על עליות מתח תעזור). קייטסרף לא נחשב לפעילות אירובית, ואין מרגישים את הנשימות כפי שמרגישים בזמן ריצה שכן המצנח עושה את רוב העבודה. עייפות שרירים יכולה לגרום לשחיקה ואף פציעה, אבל ככל שתתרגל, המיומנות שלך תשתפר וכתוצאה מכך השרירים יתעייפו פחות ותוכל ליהנות יותר בעת הגלישה.

האם צריך ניסיון קודם בתחום הגלישה בים, על מנת לגלוש קייטסרפינג?

התשובה היא חד משמעית: לא צריך לדעת לגלוש רוח או לגלוש גלים, אולם כל תחום של גלישה, אם במים או בקרקע, יכול לסייע ולתרום.

האם אני יכול להשתמש במיומנות שכבר רכשתי בוויקבורד, סקי מים או סנובורד?

כן. הגלישה עם גלשן קייטסרף מאוד דומה לגלישת וויקבורד, סקי מים וסנובורד.

האם אני יכול לעשות תרגילים בקייטסרף כמו בוויקבורד?

כן. יתרה מזאת, לרוב התרגילים בקייטסרף הם הרבה יותר מאתגרים מאחר ועליך לשלוט בו-זמנית הן במצנח שמושך אותך והן בגלשן.

מעוניינים בפעילות אקסטרים?
מלאו פרטים ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם
שם
אנא הזן שם
טלפון
אנא הזן טלפון מלא כולל קידומת
דוא"ל
אנא הזן כתובת דוא"ל חוקית
מעבד...