היום אני רוצה להכיר לכם את סתיו בן צור, בת 20, חיילת, דוגמנית ופרזנטורית עבר של חברת "רנואר", בעלת מגוון רחב של כישורים ותחביבים: גלישת גלים, קייטסרפינג, וויקבורד, ריקוד, אך האהבה האמיתית שלה היא גלישת סנובורד.
סתיו, איך הגעת לתחום?
אפשר להגיד שנולדתי בתוך השלג היא אומרת בחיוך אני מגיל 3 על מגלשיים, זה מה שאנחנו עושים במשפחה. ההורים שלי משוגעים לעניין השלג והגלישה, אמא שלי הפכה את זה למקצוע. היא מדריכת סקי שלג בכירה, עם ניסיון של כמעט 200 שנה, יש לי אחות גדולה ואחות קטנה וכל המשפחה גולשת, אני ואחותי הגדולה גולשות סנובורד ואמא ואבא שלי גולשים סקי.
איך הגלישה משפיעה עליכם כמשפחה?
אנחנו לא משפחה טיפוסית, אנחנו מטורפים על סקי! חופשות משפחתיות שלנו תמיד היו על שלג, שם אנחנו נפגשים באמת עם אהבה משותפת שכולנו מתחברים אליה ובכך גם מתחזק החיבור בין אחד לשני!
אנחנו משפחת אקסטרים אשר מעיזה להתנסות בדברים לא שגרתיים. אנחנו מטפסים על הרים, מחפשים לגלוש דווקא במקומות האסורים והכי טובים, הולכים לקורסים של מפולת שלגים, ואת כל זה עושים יחד.
איך אמא התחילה לגלוש?
בטיול אחרי צבא נדבקה ב"חיידק" ואבא שלי כבר היה בתוך העניין כשהיה עולה לחרמון עם חברים. לימים, אמי ניהלה במשך שנים ארוכות את איגוד מדריכי הסקי והסנובורד בישראל, הייתה ממונה על התכנים המקצועיים, השתלמויות וקורסים שכל מדריך צריך היה לעבור על מנת לשמור על רמה מקצועית טובה הן מבחינת הידע והן מבחינת רמת הגלישה. אמא שלי מאוד אהבה את התחום ומשם הכל התחיל, כיום היא יוצאת להדריך מאות גולשים בחו"ל ובימי חורף כשאינה נמצאת על השלג היא מדריכה במתקן הסקימולטור שבעמק חפר, פעילה בפורום מומחים באינטרנט וכותבת המון כתבות ידידותיות לקורא המפורסמות במגזינים אינטרנטיים כי יש לה כל כך הרבה ידע וניסיון בתחום הזה, חפשו בגוגל על ליאת בן צור.
אני גאה בה גם כי בשלושת השנים האחרונות הפכה באופן התנדבותי להיות חלק פעיל "מעמותת ארז" עמותה אשר פועלת להעצמת נכי צה"ל קשים דרך חוויית לימוד סקי שלג. במסגרת זו אימי מתנדבת ומדריכה נכי צה"ל בחרמון ובחו"ל ומלמדת אותם ליהנות, לחייך והעיקר להאמין בעצמם שהם יכולים.
מתי הפעם הראשונה שגלשת סנובורד?
מגיל 3 אני גולשת סקי, ובגיל 16 התחלתי לגלוש סנובורד.
את עוסקת בזה באופן מקצועי?
כשאימא שלי הייתה בתוך עולם הסקי, אחותי הגדולה (שאותה הורי שמו על מגלשים בגיל 2) נכנסה לזה באופן מקצועי והייתה חלק מנבחרת ישראל בסקי, מגיל 12, טסה הרבה לחו"ל לחודשי אימונים והשתתפה בתחרויות ובאליפויות אזוריות ברחבי אירופה.
ואני בתור האחות הקטנה, התבוננתי מהצד וכנראה משהו נדבק בי גם, אני תחרותית ופרפקציוניסטית, אם אני מחליטה לעשות משהו אני אעשה אותו בצורה הטובה ביותר. ותמיד קיימת בתוכי ההרגשה שאפשר יותר טוב
למה?
מניסיונה של אחותי עמית שפרשה מנבחרת הסקי בגיל 16.5, ראיתי את התיסכולים שלה, כשהיא הייתה מתאמנת חודשים שלמים לתחרות ובמקצה אחד, עם מזג אוויר רע או טעות קטנה אחת נפסלת והכל "מתרסק".
בשביל להפוך את זה למקצוע צריך להתגורר בחו"ל, לחיות ולנשום שלג בלי הפסקה
גם בגלל שאני עוסקת בעוד המון דברים אחרים ועובדת כדוגמנית פעילה ומורה להיפ הופ , בחרתי להישאר כאן ולהנות מכל העולמות ומעולם הסנוברד כתחביב אהוב ומועדף עלי במקום הראשון.
אז את אומרת שמגיל שנתיים אפשר להתחיל ללמוד? כי יש לי בת בגיל הזה …
אני חושבת שכן, בהרבה ארצות מלמדים כבר מגיל שנתיים, זה הגיל שצריך להתחיל להתחבר לשלג. באתרי סקי בעולם רואים המון ילדים חמודים ומתוקים על מגלשיים והם גולשים מגיל צעיר.
מה מושך אותך בתחום הזה?
יש מן הרגשה כזו שלא כולם מכירים, הרגשת מעוף של ציפור, הריחוף העילאי הזה בתוך אבקה לבנה הוא בלתי ניתן להסבר, את ההרגשה המשוגעת הזו אי אפשר להחליף בשום דבר אחר, אני תמיד חייבת אותה בהישג יד.
הרגע הזה בו אני נמצאת על פסגת העולם, מתבוננת בפסגות הלבנות שמסביבי, ואותה שנייה לפני שאני מתחילה לרחף עם הדרופ של המדרון שמתחתיי כשמרוב התרגשות מתייבש הפה, אני לוקחת חופן של שלג ושותה אותו לפני. האדרנלין זורם בכל עורק ווריד ומה שרואים בעיניים באותו הרגע זה רק שלג לבן וטהור, אין עוד הרגשה כזאת!!!
בהחלט תיאור מעניין אני חייבת לציין
מה ההבדל בין סקי לסנובורד?
בסקי שלג יש טכניקה מאוד ברורה, כמובן שיש סטייל בשניהם אך הוא הרבה יותר בולט בסנובורד.
בסנובורד יש הרבה יותר אופציות וסגנון חופשי, אני שעברתי מסקי לסנובורד מרגישה את זה כי כל חיי גלשתי סקי.
למה לא חשבת לפני זה לעבור לסנובורד?
אני ואחותי הגדולה תמיד חשבנו על זה אבל אבא שלי פחד שלא נהיה בקצב שלו אם נעבור לגלוש סנובורד. לצערם של אמא ואבא שלי גם אחותי הקטנה עברה לסנובורד שנה שעברה.
הוא פחד שנתחיל כביכול "מההתחלה" ונעכב את כל ה"ווייב" המשפחתי מהסיבה שבסקי היינו מגיעים למהירויות גבוהות (90 קמ"ש עד 100 קמ"ש).
בסנובורד אתן מצליחות להגיע למהירויות כאלה?
כשהגעתי לשלב שאני מרגישה בטוחה על הסנובורד כמו על הסקי, אני ואבא שלי עשינו ניסיון, הוא הגיע בגלישת סקי למהירות של כ- 90-100 קמ"ש ואני הגעתי בגלישת סנובורד די קרוב אליו!
למה לא עקפת אותו?
בסקי יש 2 מגלשיים, הכוונה 2 סכינים, מה שאומר שיש לך הרבה יותר שטח פנים על השלג וזה קריטי בסיבובים.
כשיש לך 2 סכינים יש לך הרבה יותר יציבות מה שבסנובורד אין כי יש רק סכין אחת, לכן זה הרבה פחות יציב וגם זו הסיבה שאנשים מפחדים יותר מסנובורד.
גולשי סקי פחות מחבבים בלשון המעטה גולשי סנובורד, אבל גולשי סנובורד יכולים לחיות עם גולשי סקי בשלום.
מאיזו סיבה פחות מחבבים?
כי יש יותר סיכוי שבסיבובים חדים ובמהירויות גבוהות הם לא מחשבים מספיק את המרחק בין אחד לשני או את הזמן שהם צריכים על מנת להשלים את הסיבוב ואז קורות תאונות.
זה ידוע שיש הרבה תאונות בסנובורד, האם זוהי הסיבה?
זאת לא הסיבה היחידה, יש המון סיבות, לדעתי גולשי הסנובורד אולי פחות צפויים מגולשי סקי
בכך שהם יותר משוחררים, יותר באקסטרים, הראש שלהם יותר פתוח וישנם כאלו שפחות זהירים.
מה ההנאה בגלישת סנובורד לעומת גלישת סקי?
בדיפ סנו ופאודר טרי כשיורד מלא שלג אז הרבה יותר כיף לגלוש סנובורד מאשר סקי, בסנובורד אתה נשען אחורה וזו תחושה שאתה מרחף, להבדיל מסקי שאתה עומד ישר.
הטכניקה של סנובורד היא הרבה יותר פשוטה באופן כללי. מתחילים לזוז דיי מהר כבר בימים הראשונים אבל צריך לקחת בחשבון שיש הרבה יותר נפילות בסנובורד מאשר בסקי והנפילות קצת יותר כואבות.
חשוב לציין כי כל מי שמגיע מרקע וניסיון בתחום הגלישה (סקייטבורד / גלישת גלים ועוד) סביר להניח שהלימוד עבורו יהיה יותר קל. אני ממליצה לכל מי שמתחת לגיל 25 להתחיל עם סנובורד.
ובאופן כללי – הכי טוב זה לדעת גם וגם
אם אני רוצה להתחיל ללמוד, איך אני בוחרת ביניהם?
לפי הוייב הקבוצתי, סנובורד הוא ספורט חברתי, לשבת ביחד על ההר לפני שהולכים לכבוש יחד את המדרון …
הטכניקה של סנובורד היא הרבה יותר פשוטה באופן כללי. מתחילים לזוז דיי מהר כבר בימים הראשונים אבל צריך לקחת בחשבון שיש הרבה יותר נפילות בסנובורד מאשר בסקי והנפילות קצת יותר כואבות.
חשוב לציין כי כל מי שמגיע מרקע וניסיון בתחום הגלישה (סקייטבורד / גלישת גלים ועוד) סביר להניח שהלימוד עבורו יהיה יותר קל. אני ממליצה לכל מי שמתחת לגיל 25 להתחיל עם סנובורד.
ובאופן כללי – הכי טוב זה לדעת גם וגם
תוך כמה זמן אפשר ללמוד סנובורד?
זה מאוד תלוי ואינדיבידואלי אצל כל אחד ואחת, בכל ענפי הספורט עם "קרש" אחד (בסנובורד, גלישת גלים, סקיייטבורד וויקבורד) צריכה להיות תובנה לגוף, לא בהכרח לראש, שהגוף יודע איך זה מרגיש להיות במנח כזה הלימוד הרבה יותר מהיר וקל.
מי לדעתך יכול ללמוד לגלוש?
כולם ובכל גיל! בדרך כלל לגילאים מבוגרים כמובן שסקי יותר מומלץ עקב אחוזי הפציעות הגבוהים בסנובורד.
הסנוברד הוא ספורט עונתי המתאים בעיקר לחורף, איך מתאמנים בשאר השנה?
אכן קשה להתאמן בישראל כשאין שלג. בקיץ מומלץ לגלוש גלים וקייט סרפינג.
וכמובן ניתן בקיץ של ישראל לטוס לניו זילנד! (אני מקווה שאגשים את החלום הזה פעם)
יש לך מקום מועדף לחופשת סקי בעולם?
יש לנו אתר אהוב שאנחנו נוסעים אליו הרבה שנקרא צרמט בשוויץ, חוץ מהעיירה עצמה שהיא מדהימה יש שם גם פארק סנובורד מטורף ואתר ענק וגבוה עם קרחון מדהים שתמיד יש בו שלג.
אנחנו מאוד אוהבים לגלוש גם באוסטריה במאיירהופן ובזולדן, תמיד יש אווירה של כיף.
נפצעת פעם במהלך גלישה?
לצערי כן, שברתי את המרפק בחרמון בעונה שעברה, ניסיתי לעשות תרגיל 360 ונפלתי לא נכון, היום למזלי הכל עבר ואני ממשיכה כרגיל.
את עובדת על תרגילים?
תמיד, בעונה הקודמת נחתתי בהצלחה "בק רול", אני מתאמנת על תרגילים פשוטים יחסית כמו 360.
אני רוצה מאוד להמשיך להתאמן ולהיות ממש טובה ב"פריסטייל".
מי הגולש שאת הכי רוצה ללמוד ממנו בארץ?
שון שוחט, אין עליו גם בתור בן אדם וגם בתור גולש סנובורד ישראלי.
הוא מתחרה בחו"ל, יש לו ספונסרים ולגלוש איתו זה פשוט זכות, אני זכיתי לגלוש איתו המון פעמים.
מה את עושה בחיי היום יום שלך?
היום אני בצבא, משרתת בוינגייט ומשתחררת באפריל. אני בצבא גם בתור אומן פעיל, יש לי אישורים להצטלם ולעבוד בתור דוגמנית, אני דוגמנית 4 שנים ובשנת 2015 הייתי הפרזנטורית של חברת "רנואר"
בזמני החופשי אני רוקדת ומלמדת היפ הופ . אהבה שנייה שלי היא עולם הריקוד .
את עוסקת בענפי ספורט נוספים חוץ מגלישת סקי וסנובורד?
כמובן , אני כמו כדור כספית' לא יושבת במקום לרגע.
בקיץ ובחורף אני גולשת גלים, קייטסרפינג, וויקבורד ובין לבין לא מפסיקה לרקוד! מומלץ לכם מאוד לצפות בסרטון הבא של סתיו.