גלישת גלים היא מענפי הספורט המעטים אשר יצרו תרבות וצורת חיים שלמה. ספורט זה משלב אתלטיות עם יכולת התחברות והבנה מוחלטת של הים והגלים.
קצת על תולדות גלישת הגלים
גלישת גלים הנה מתחומי הספורט הוותיקים והעתיקים ביותר בעולם. גלישת גלים החלה בפולינזיה לפני למעלה מ- 3,000 שנה. הגולשים הטובים ביותר היו דייגים אשר גילו כי הרכיבה על הגלים באמצעות לוח מעץ היא אמצעי יעיל לחזרה לחוף עם השלל שתפסו. אין רישום מדויק מתי הפכה הגלישה להיות ענף ספורט. רישומים היסטוריים בנושא הגלישה מופיעים כבר בסוף המאה ה-81, כאשר אירופים ופולינזים נפגשו לראשונה בטהיטי. כך תיאר הנווט קפטן ג’יימס קוק את האופן שבו הילידים תפסו גלים בקנו להנאתם: "יום אחד, כאשר טיילתי במאטאוי פוינט, לאחר שהקמנו את האוהלים לשינה, ראיתי איש חותר בקאנו כל כך מהר, תוך שהוא מביט סביב בהתלהבות יתרה. לאחר מכן הוא ישב ללא נוע ונגרר באותה מהירות של הגל, עד אשר הגיע לחוף. הוא התחיל לצאת מהמים, רוקן את הקאנו שלו והלך לחפש גל נוסף. יכולתי רק להסיק כי הוא הרגיש אושר עילאי כאשר נישא במהירות הגבוהה והחלקה הזו של הים." המתיישבים הפולינזים הראשונים בהוואי היו, ככל הנראה, מיומנים בגלישה פשוטה ולאחר כמה מאות שנים של רכיבה על הגלים, נולד ענף הספורט הפופולארי הידוע כיום כספורט גלישת הגלים.
גלישת גלים בישראל
הגלישה בישראל החלה באמצע שנות ה- 50 של המאה ה- 20, כאשר יהודי ממוצא אמריקאי, ד"ר דוריין פסקוביץ הגיע לחופשה בישראל עם מספר גלשנים ובליבו תקווה - להקים נבחרת גלישה שתייצג את ישראל בתחרויות בעולם. דוריין יצר קשר עם מספר מצילים על חופי ת"א ולימד אותם את יסודות הגלישה, תוך שהוא דואג לשמור עמם על קשר עם חזרתו לחו"ל. הענף התפתח במשך השנים ונוספו אליו מאות ואלפי גולשים. מציל ושמו שמאי קנצפולסקי, הידוע בכינויו "טופסי", השכיר גלשנים בחופים ולאחר שנים של השכרת גלשנים החל אף לייצר גלשנים וכך נוצר הגלשן הישראלי הראשון. שינוי זה סימן תקופה חדשה בגלישת הגלים בישראל, כאשר עם השנים התפתחה קהילת גלישה אשר יצרה תרבות גלישה, אופנת גלישה והווי ייחודי. כיום ענף הגלישה בישראל מתפתח במהרה, מספר הגולשים בישראל מוערך בכ- 40,000 גולשים, כאשר בכל שנה מצטרפים עוד מאות גולשים וגולשות אותם ניתן לפגוש בכל חופי הארץ.
כיצד מתחילים ללמוד גלישת הגלים?
ניתן ללמוד גלישת גלים במועדוני גלישה הנמצאים בחופים רבים ברחבי הארץ, החל מהצפון ועד הדרום. חשוב להיות מודעים לזמן ההשקעה וההתמדה הנדרש בכדי להגיע לרמת מיומנות גבוהה, גם לאחר הלימוד הפורמלי. ניתן לבצע קורסים במסגרת קבוצתית, זוגית או אישית. כמו כן, ניתן להתנסות בשיעורים חד פעמיים חווייתיים אשר יתנו טעימה מעולם הגלישה.
מה מקנה קורס גלישת גלים?
קורס גלישת גלים מקנה לתלמיד את הכלים הבסיסיים והטכניקה הנכונה לגלישה. התלמיד לומד את הבסיס ויסודות החתירה הנכונה על הגלשן: המיקום המדויק בו יש לשכב על הבטן בעת החתירה, הישיבה הנכונה על הגלשן בעת ההמתנה לגל, העיתוי הנכון לחתירה על מנת לתפוס גל, מתי לעמוד על הגלשן, אופן הניתור והעמידה הנכונה ועוד.
האם התנאים בישראל ראויים לגלישת גלים?
בחופי ישראל קיימים תנאים ראויים לגלישת גלים. הים התיכון מתאים לגלישה בעיקר לאחר סערות החורף, כאשר אין רוח והגלים עולים באופן מסודר. מצב זה נקרא בשפת הגולשים מסביב לעולם "Swell". מכיוון שחופי ישראל הם בשולי הים התיכון ולא באחד האוקיינוסים, הגלים הם קטנים ביחס לגלים עליהם מקובל לגלוש בעולם. כמו כן, הרוח היא זו שיוצרת את הגלים וקובעת את צורתם. הרוח הטובה ביותר בישראל ליצירת גלים הנה רוח דרומית-מערבית או מערבית. רוח זו, אשר באה מהים לכיוון החוף, נקראת "On-Shore".
האם גלישת הגלים נחשבת לספורט מסוכן?
כמו בכל ספורט אתגרי, גם גלישת גלים כרוכה בסיכון מסוים. עם זאת, בהשוואה למקצועות ספורט אתגרי אחרים, נחשבת הגלישה לעיסוק בטוח באופן יחסי. גישה מקצועית ושימוש בציוד בטיחותי יקטינו באופן משמעותי כל סיכוי לפגיעה פיזית, ויאפשרו לכל אחד ואחת לעסוק בגלישת גלים בצורה בטוחה ומהנה.
מהם סוגי הגלשנים הקיימים?
ישנם גלשני גלים ייעודים אשר מחולקים למספר קטגוריות: הקטגוריה הראשונה הנה קטגוריית הגלשנים הקלאסיים והם הנפוצים ביותר. גלשן קלאסי הנו גלשן קטן בעל יכולת תמרון גבוהה. הקטגוריה השנייה הנה גלשני פאן (Fun-Board) - אלו גלשנים בעלי נפח וציפה ולפיכך מקלים מאוד על הגלישה ומתאימים לשלבי הלימוד המוקדמים. הקטגוריה השלישית הנה גלשנים ארוכים (Long-Board) אשר עקב גודלם הם קשים יותר לתמרון, אך מן הצד השני כושר הציפה שלהם מעמיד לרשות הגולש מגוון רחב של אפשרויות.
איזה סוג גלשן מתאים לגולש מתחיל?
עבור גולש מתחיל מומלץ בדרך כלל גלשן פאן בורד - גלשן גדול, בעל שטח רחב, שלא יהיה כבד עבור הגולש, וזאת כדי שיוכל לרכב על הגל ביתר קלות. עבור שיווי המשקל, חשוב שהמקום עליו הגולש שוכב, באזור הבטן, יהיה שטוח ולא עגול. בנוסף, אורך הגלשן צריך להוות כ-20 - 30 ס"מ יותר מגובהו של הגולש.
לאיזה חתך גילאים מתאימה פעילות גלישת הגלים?
חתך הגילאים הנו רחב, כאשר כבר מגיל 5 ניתן להתחיל לגלוש. כמובן שנדרש ידע בשחייה.
מהי החשיבות של קייטנה/מחנה גלישת גלים עבור ילדים ונוער?
חשיבות הקייטנה/מחנה גלישת גלים עבור ילדים ונוער הנה רבה מאוד. הילדים מקבלים את הכלים הבסיסיים והטכניקה הנכונה לגלישת גלים מהמומחים בתחום בישראל, תוך שיפור התנהלותם וביטחונם בסביבה הימית.
כל ילד יכול להירשם, גם ללא ידע מוקדם. מי שזוהי לו ההתנסות הראשונה בגלישה, ילמד את הבסיס, בעוד ילדים מנוסים ישפרו מיומנויות ויתקדמו על פי רמתם. כל ילד יצוות לקבוצה לפי רמתו ויקבל הדרכה מותאמת לצרכיו.
ההדרכות הנן ברמה מקצועית גבוהה, תוך שימוש בציוד חדש ומתקדם המותאם אישית לגולש, והקפדה על כללי בטיחות מחמירים.
איך ניתן לגלוש בחו"ל?
גלישה בחו"ל תאפשר לגולש הישראלי לחוות גלישה אחרת. ישנם מספר יעדי גלישת גלים בעולם אשר מהווים מוקד אטרקטיבי לגלישת גלים, ובהם ניתן למצוא מגוון רחב של סוגי גלים, החל מגלים המתאימים לגולשים מתחילים ועד גלים אשר מתאימים אך ורק למקצוענים. הטיולים שאנו בצוות B.oz מציעים לכם, הנם טיולים מאורגנים, אשר אליהם רצוי לבוא עם ניסיון בסיסי - בינוני בגלישה. השתתפות בטיול שכזה הנה חוויה בלתי נשכחת לכל החיים עבור כל גולש/ת. הטיולים משלבים הנאה של חופשה במקומות אקזוטיים עם לימוד והרבה אדרנלין.
מעוניינים להתחיל לגלוש? אנו מציעים קורסים במספר חופים בארץ - בחרו את המיקום הרצוי לכם - לחצו כאן, רוצים ללמוד עם אביב וקנין? אלוף ישראל 9 פעמים!! לחצו כאן